Specialklub tilknyttet Dansk Kennel Klub

Om Nose work

Nose work

Hundesporten for ALLE hunde. Alle hunde har en næse og den er 1000 gange bedre end vores egen. I nose work fokuseres der på at stimulere hundens naturlige egenskaber med næsen samt at opbygge samarbejdet og kommunikationen mellem fører og hund.

Da nose work er en sport hvor hunden arbejder alene sammen med sin fører uden andre hunde i nærheden, egner nose work sig også for hunde som er utrygge eller bange overfor andre hunde.

I nose work trænes hunden til at kunne identificer en specifik duft som den skal finde og ”markerer” for sin fører. I princip kan man lærer hunden at søge på hviken som helst duft; polities narkohunde søger efter narkotika, kriminalforsorgens hunde søger efter mobiltelefoner, redningstjenestens hunde søger efter mennesker og nogle hunde har lært at søge efter trøffler og kantareller i skoven. Mulighederne er uendelige for hunden’s næse er et helt utroligt værktøj!

 

 

Nose work’s oprindelse

Nose work blev grundlagt I USA af Ron Gaunt som var hundefører og træner indenfor det amerikanske politi og militær. I hans frivillige arbejde med internathundene manglede Ron en aktivitet for de internathunde der ikke kunne aktiveres sammen med andre hunde og som blev stressede under almindelige gåture. Disse hunde blev ofte omtalt som ’problemhundene’. Han begyndte at lege ’gemmelege’ med hundene hvor han gemte godbidder eller legetøj som hundene så skulle finde. Han opdagede at hundene hurtigt tog legen op og at det gav dem glæde og selvtillid – noget der er svært at finde på internattet som ”problemhund”. Hundene som Ron trænede i ”gemmelegen”, blev tryggere rundt mennesker og andre hunde hvilket i sidste ende gjorde dem lettere at genhuse.

Ron indså at ’gemmelegen’ som er et af de første skridt i en narkohunds træning burde spredes til hele hundeverdenen så alle familiehundene og deres ejere kunne udnytte denne aktivering til at opbygge samarbejdet og have det sjovt sammen. Det var dette der senere blev til nose work og som i dag har bragt glæde og leg til mange tusind hunde verden rundt.

 

Nose work som konkurrence sport

Vil man gå til konkurrence i nose work søger man efter 3 specifikke dufte:

I klasse 1 som er første klasse i nose work søger man på lavendelduft, i klasse 2 kommer der en duft mere nemlig eukalyptus og i klasse 3 sørger hundene også på anis.

I Danmark bruger man æterisk olie som man ”smitter” vatpinde hoveder eller andre bærerer for duften med som så kommes i en beholder der gemmes for hunden.

Med æterisk olie skal man dog være meget påpasselig da olien, hvis ikke håndteret korrekt, kan være ætsende for hundens næse og kommes ren duft direkte på ting eller overflader er det nærmest umuligt at få duften af igen. Der findes også såkaldte hydrolater af lavendel, eukalytus og anis. Det er en vandbaseret væske som er et bi-produkt fra produktionen af æteriske olier og som er helt sikre at benytte til nose work træning. Disse er nemmere at benytte da man blot drypper en dråbe hydrolat væske på fx. En filtdut som så kan gemmes. Det kan man ikke med de oliebesmittede filtdutter da disse skal opbevares i en beholder når den gemmes for ikke at kontaminere område med duft efterfølgende.

Når ens hund er sikker på sin duft og du som hundefører føler dig sikker på at læse din hund når den har fundet duften kan du begive dig ud i klasse 1 konkurrencer.

 

Til en klasse 1 konkurrence i nose work skal hunde søge, finde og markerer duftkilden inden for en fastsat tid – sædvanligvis mellem 1 til 3 minutter. Der er 4 søg i hver konkurrence som hver i sig giver hunden forskellige udfordringer:

 

Beholdersøg

I dette søg skal hunden finde og markere en beholder indenfor den angivne tid. I klasse 1 er beholderne altid papkasser, men i de senere klasser kan det være alt fra malerbøtter, madkasser, vandkander til trøsko.

 

Indendørssøg

I dette søg skal hunden søge i et indendørs miljøer alt fra kontorer til loft og kælderrum.

 

Udendørssøg

I dette søg skal hunden søge i et udendørsmiljø hvor vind og vejr har en indflydelse på færten.

 

Køretøjssøg

I køretøjssøget skal hunden finde duften på ydersiden af køretøj af forskellige art – det kan være alt fra biler til store lastbiler.

Nose work klasser:

 

Der er 4 klasser I Nose Work I Danmark:

Nose Work 1

Nose Work 2

Nose Work 3

Nose Work Elite

 

Samt en special klasse for hunde over 8 år: Nose Work senior (Hvilket I princip er Noseowrk 2 men med lavere maximal højde).

 

I forbindelse med oprettelsen af Nose Work som official hundesport indførte DKK titler som kan opnås af hunde på officielle Nose Work prøver:

 

NW1, NW2 & NW3

NWCH – Nose Work Champion

NWECH – Nose Work Elite Champion

 

Samt guldtitler for 5 beståede prøver med 100 pts:

NW1G

NW2G

NW3G

NWEG

 

Hele reglementet og kravene for at opnå titler kan findes her: https://www.dkk.dk/uploads/documents/Om-DKK/Regler-instrukser/Nose-Work-regler.pdf