Ordet betyder adræthed og adrætte er da også hvad hunden (og føreren) skal være, når de sammen forcerer en bane med forskellige forhindringer af spring, tunnel, vippe, slalom, m.m.
Det er en sport for både menneske og hund og udfordrende både for kroppen og hjernen. Det eneste en hund ikke behøver være for at løbe agility, er at være smuk ?? Den skal være arbejdsvillig, intelligent, kunne alt det grundlæggende lydighed og så skal den naturligvis synes det er sjovt ??
Hund og fører kaldes tilsammen en ekvipage.
Visse hunderacer er bedre egnede til denne sport og her er papillon/phalenen særdelse egnede. Papilloner/phalener løber stærkt, er ofte frygtløse og er meget intelligente – og intelligens kræves også for at indlære de forskellige forhindringer.
Man kan godt starte med præ-agility, hvor hunden lærer de grundlæggende ting uden overligger på springet, for hunde bør ikke springe eller visse af de andre forhindringer førend den er fuldt udvokset. Derfor er reglen, at hunden skal være 1 år gammel, før man må starte på den egentlige agilitytræning. At starte for tidligt kan give skader og frarådes stærkt.
Når ekvipagen har lært alle forhindringer kan de starte til stævner. DKK afholder mange stævner hvert år. Man starter i begynderklassen – klasse 1 og rykker herefter op efter 8 fejlfrie løb inden for den af dommeren givne banetid. Herefter skærpes kravene. Banetiden bliver kortere, springene højere og banen sværere. I klasse 3 opnår vinderen et CERT og efter 3 af disse bliver ekvipagen CHAMPION.
Det er en sport, der tager hund og fører flere år at mestre. Det er nemlig ikke bare at lære at springe. Der fyldes flere og flere kommandoer på i takt med at ekvipagen rykker op i klasserne. Forskellig springteknik, mange forskellige vendinger og så at vide hvad de forskellige forhindringer hedder.
Der afholdes også udenlandske stævner, verdensmesterskab og danmarksmesterskab. Det er også muligt at løbe i hold og er her banerne altid klassse 2 baner. Og naturligvis er hundestørrelserne delt op i lille, mellem og stor, så en lille hund skal ikke konkurrere med en stor hund fx.
Uanset ambitioner så er det en sport de fleste hunde finder megen glæde ved og som skærper båndet mellem hund og fører.
Hvis dette skulle have vakt din interesse eller du ønsker yderligere information om træningspladser i nærheden af dig, kan du kontakte Papillon-Phalene klubbens dressurudvalg.